Geologins dag i Uppsala

Geologins Dag är ett årligt evenemang som vill väcka nyfikenhet för berg, jord och vatten. Och samtidigt visa vilken nytta kunskapen om geologi och geovetenskaperna ger samhället.

Institutionen för geovetenskaper brukar tillsammans med andra arrangörer bjuda på en massa roliga aktiviteter för stora och små. 

Läs mer om föreningen som anordnar Geologins Dag

Tidigare år

2016

Den 10 september arrangerade Institutionen för geovetenskaper tillsammans med Evolutionsmuseet geologins dag i Uppsala, i samband med kulturnatten i Uppsala. Vi hade ett stort tält på Gamla torget med massor av aktiviteter såsom vår Augmented Reality Sandbox, gör din egen "jordbävning", mikroskopering av vulkanisk lava, rekonstruktioner av 800 miljoner år av plattektonik samt utställningar av fossil, mineral och glacial lera. Stort tack till alla besökare och medverkande! 

2015

Den 12 september anordnade institutionen för geovetenskaper tillsammans med Evolutionsmuseet och Uppsala Vattencentrum Geologins dag i Uppsala. Geotältet stod på Gamla torget och bjöd på en massa aktiviteter såsom vulkanutbrott, tipspromenad, skapa ditt eget "jordskalv", samt flera olika vattenexperiment mm.

2014

Geologins Dag i Uppsala genomfördes av fyra arrangörer: Evolutionsmuseet, Uppsala Vattencentrum, Geocentrum och Sveriges geologiska undersökning. Tillsammans erbjöd vi aktiviteter som att leta fossil, skapa egna fossil, rösta på kandidaterna till Geologiskt Arv, bli en geolog i fotohörnan, tipspromenad, experiment, experter svarade på frågor och information om geologi och geovetenskap fanns till alla intresserade.

2013

Temat för geologins dag 2013 var:

"att uppleva geologiVad är geologi för dig? Sevärda platser, en förståelse för planeten Jorden, ett vackert mineral, strukturer i berget, mjuk sand och grovt grus, en klar källa eller kanske en våldsam vulkan…

Sveriges geologiska undersökning (SGU), Evolutionsmuseet, Geocentrum och Uppsala vattencentrum bjöd in till en heldag av tankeväckande och fantasieggande geologi. I ett tält på Stora Torget annordnade vi experiment, utställningar, tipspromenad, och lekar för dem små. Vi svarade på frågor kring berg, jord och vatten.