Som geovetare kan du jobba nästan var som helst

Linda Lagebro. Porträtt.
Linda Lagebro, studievägledare för kandidat- och masterprogrammet i geovetenskap.

Kommer både gymnasielever och studenter till dig?

- Jag träffar mest de studenter som redan läser våra program, men det kommer också studenter från andra utbildningar och ibland även gymnasieelever.

Vilka typer av frågor får du?

- De som läser programmen undrar ofta över sina kursval; många vill plocka bort eller lägga till kurser i sin utbildning och vill veta vilka möjligheter som finns. Det kommer många frågor kring behörigheter och vad som är viktigt att tänka på inför fortsatta studier och karriär. Kort sagt så kommer det alla möjliga frågor!

Kan du berätta om kandidatprogrammet i geovetenskap?

- Kandidatprogrammet är på tre år och vi har två ingångar. Man kan antingen komma in med en naturvetenskaplig gymnasieutbildning men vi har också en ingång för de som har läst samhällsvetenskapligt program på gymnasiet. Den enda skillnaden mellan de två ingångarna är att samhällsvetarna läser en förberedande kurs under första terminen och börjar med geovetenskap i termin 2 medan naturvetarna börjar direkt på grundkursen i geovetenskap. Kursupplägget skiljer sig alltså lite under första året, men från och med termin 3 går alla studenter tillsammans och alla får samma examen när de är klara; naturvetenskaplig kandidatexamen med geovetenskap som huvudområde.

Hur ser utbildningen i geovetenskap ut?

- Du får läsa kurser inom geovetenskapens olika områden och utbildningen genomsyras av många praktiska moment som fältkurser och labbar. Du får vara ute väldigt mycket, ibland bara över dagen och ibland med övernattningar. Årskullarna är rätt små jämfört med många andra program, ca 20-30 studenter börjar varje år. Det innebär att det oftast blir väldigt bra sammanhållning, och lärarna och studenterna lär känna varandra väl under åren.

Vilka karriärmöjligheter finns det för en geovetare?

- Det här är en av de svåraste frågorna jag får, för det finns så många svar. Som geovetare kan du jobba nästan var som helst – inom konsultbranschen, kommuner och länsstyrelser, statliga myndigheter… Våra tidigare studenter jobbar med t ex miljöfrågor, naturresurser, mark- och vattenanalyser, väg- och tunnelbyggen eller forskning och har titlar som handläggare, geolog, hydrolog, geotekniker, geoteknisk ingenjör, miljökonsult, forskare, projektledare och mycket annat. Du kan också arbeta med globala miljöfrågor inom klimat, vattenförsörjning och naturkatastrofer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är variationen i arbetet. Att det både är individuella samtal och träffar i stora grupper, att jag möter studenter från hela världen och att jag måste ha koll på regelverk och riktlinjer. Att vara länken mellan student och lärare. Men det allra bästa är att få se hur våra studenter växer som människor, särskilt under de första tre åren. Att få se hur en person utvecklas från att ha precis lämnat gymnasiet till att vara en färdigbakad naturvetare med examensbeviset i handen är fantastiskt.

Vad är den största utmaningen med yrket?

- Det skulle i så fall vara när studenter blir besvikna när det inte går som de hade planerat. Jag och mina kollegor gör vårt bästa för att försöka lösa olika situationer och vi kan stötta och trixa men samtidigt måste vi följa de lagar och regler som finns.

Har du några tips till den som funderar på att läsa kandidatprogrammet i geovetenskap?

- Sök programmet! Utbildningen är bred och du får kunskaper i dagsaktuella ämnen. Varför inte testa och se om det är något för dig. Har du några frågor kan du bara höra av dig till mig.

Favoritämnen i skolan: Kemi och biologi
Utbildning: Har en doktorsexamen i historisk geologi och paleontologi från Uppsala universitet
Hur jag hamnade vid institutionen för geovetenskaper: Hamnade här som student för evigheter sedan för att läsa fristående kurser inom geovetenskap, paleobiologi och biologi och trivdes så bra att jag blev kvar.
Om jag inte hade blivit studievägledare: Då hade jag sysslat med geoturism i Frankrike tillsammans med min sambo som också är geolog.
En bra dag på jobbet: När jag får något krångligt akut ärende men löser det så att alla blir nöjda.
På fritiden: Då är jag ute mycket, vandrar eller springer i skogen, tältar och cyklar.
Dold talang: Jag lagar utan överdrift världens godaste risotto

Här kan du läsa mer om kandidatprogrammet i geovetenskap, ingång för samhällsvetare.

Här kan du läsa mer om kandidatprogrammet i geovetenskap, ingång för naturvetare.

Frågor? Ta kontakt med våra studievägledare.