Formgivaren som blev biokemist

Anna Neubeck och en bläckfisk. Fotomontage.
Anna Neubeck forskar om det tidigaste livet på jorden med hjälp av biogeokemi.

Anna, kan du förklara vad biogeokemi är?

- Biogeokemi är läran om hur biologiska processer påverkar geologin. Till exempel hur mikroorganismer vittrar bergarter hundratals meter under havsbotten eller hur havets sammansättning ändrades då jordens atmosfär blev syrerik.

Hur kommer det sig att du blev forskare?

- Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och gillar att grotta ner mig i detaljer. Men beslutet att försöka fortsätta med forskning fattades när jag gick en kurs som min handledare Nils Holm på SU hade. Det var så himla spännande det han berättade om, hur hela berggrunden kryllar av liv. Hur svampar och bakterier långt nere i berggrunden har en stor inverkan på havens sammansättning. Så jag sökte en doktorandtjänst hos honom och på den vägen är det.

Kan du berätta något sensationellt eller roligt från din forskning?

- Tja, alltid svårt att säga om något är sensationellt när det gäller ett sånt smalt, smalt ämne. För mig är ju nästan allt sensationellt!

Vad är roligast med att forska?

- En av de roligaste sakerna med att forska är när man kommer på något nytt som ingen annan har sett förut. Då känner man sig nästan som en upptäcktsresande. Kanske är det något kemiskt samband som plötsligt blir tydligt och som man tidigare inte alls förstått.

Sen är det jättekul att träffa en massa nya människor runt om i världen och få vara på olika labb. Man får lära sig så mycket och man får träffa andra nördar som gillar samma saker som man själv gör. Roligt!

Hur når man ut med sin forskning?

- Det är en svår fråga tycker jag. Jag tror att man når ut med sin forskning genom att involvera studenter till exempel. Men också genom att presentera den på en sådant sätt att den känns relevant. Jag vet inte riktigt om det finns andra sätt än de vanliga, att presentera på konferenser, deltaga i intervjuer, undervisa och nätverka.

Har du några tips för den som funderar på att börja studera eller forska?

- Ha en bra plan för hur du vill att din karriärväg ser ut. Och var intresserad av det ämne du ska forska i. En av mina studenter ville verkligen fortsätta forska och blev erbjuden en doktorandtjänst i ett ämne som hon tyckte verkade kul men kanske inte brann för. Hon hade också en intervju långt senare för en tjänst som hon verkligen, verkligen ville ha. I en sådan situation tycker jag man bör tacka nej till den första och satsa på den andra eftersom man ska jobba intensivt med ämnet under så lång tid framöver. När man sen är färdig doktorand så har man ju en unik expertis i ämnet och har större chans att få ytterligare anställningar i just det ämnet. Så då är det bra att gilla sitt ämne mycket.

Forskar om: nickelisotoper i fossiliserade mikroorganismer i sten.

Favoritämnen i skolan: Fysik och bild.

Utbildning: Yrkesexamen i grafisk formgivning. Doktor i geokemi på Stockholms Universitet.

Om jag inte hade blivit forskare hade jag antagligen blivit: Trädgårdsmästare eller illustratör.

Oanad talang: Oklart om jag verkligen har någon oanad talang, faktiskt. Jag får jobba på det. Jag skulle vilja vara väldigt bra på att härma dialekter, men är ganska dålig på det.

Läs mer om att studera paleobiologi.

Vår forskning inom paleobiologi.