Hoppa till huvudinnehållet
Uppsala universitet
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan & innovation
  • Universitetet
  • Student
  • Medarbetare
  • Alumn
  • Press
  • Bibliotek
Uppsala universitet
Uppsala universitet Uppsala universitet Institutionen för geovetenskaper
Institutionen för geovetenskaper
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Nyheter
  • Om oss
Uppsala universitet Institutionen för geovetenskaper Om oss Jobba hos oss Tjänst
This page in English
Lyssna
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Nyheter
  • Om oss

Doktorand i hydrologi med inriktning mot grundvattensanering

Publicerad: 2022-03-28

Sista ansökningsdag för den här annonsen har passerat.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Läs mer på http://www.geo.uu.se.  

Den utlysta doktorandtjänsten är placerad i programmet för luft-, vatten- och landskapslära vid Institutionen för geovetenskaper. Doktoranden kommer att bidra till VINNOVA-projektet SULFREM med fokus på sulfatrening från lakvatten i gruvmiljöer.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Det är inte ovanligt att malmbrytningen leder till ett utsläpp av sulfat till miljön. Eftersom höga sulfathalter kan ha negativa konsekvenser för miljön finns det därmed ett behov av att utveckla metoder för att rena gruvvatten från sulfat till halter som inte hotar akvatiska ekosystem. Projektet utvecklar en fullskalig bioreaktorteknik för sulfatrening från gruvvatten med särskild inriktning på lakvatten från gråbergsdeponier. Tekniken som studeras renar sulfat genom bakteriell sulfatreduktion till vätesulfid som sedan fälls i fast form.

Ett övergripande mål för detta samarbetsprojekt mellan UU, SLU och gruvindustrin är att utveckla, testa och utvärdera ett bioreaktorsystem för avlägsnande av sulfat från lakvatten som produceras av malmbrytningens restprodukter. Doktorandarbetet består av att genomföra kolonnförsök för att fastställa optimala förhållanden för mikrobiell sulfatrening och sulfidfällning samt att utvärdera reningsgraden i en fullskalig reningsanläggning i Kiruna. Metallåtervinning från bioreaktorn ska utvärderas. Fältdelen av projektet genomförs vid LKABs anläggning i Kiruna, och det är viktigt att doktoranden har möjlighet att vistas i Kiruna i många dagar under fältsäsongen. 

Innehavare av doktorandanställning skall främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Övrig tjänstgöring vid institutionen, motsvarande högst 20 procent kan förekomma enligt överenskommelse. Anställningen förlängs i motsvarande omfattning.

Kvalifikationskrav
Den sökande skall ha naturvetenskaplig eller teknikvetenskaplig akademisk examen på MSc nivå med inriktning mot hydrologi, miljöteknik eller närliggande område innan anställningen börjar. Grundläggande behörighet ska vara uppfylld, dvs. avlagt en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller i huvudsak motsvarande kunskaper. Kunskaper inom matematik och kemi är ett krav samt grundläggande datorvana. 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare projekt- eller examensarbeten med koppling till flödet i poröst jordmaterial är meriterande. Erfarenhet om programmering och numeriska metoder är meriterande, liksom erfarenhet om experimentella metoder. Kandidaten får gärna ha ett giltigt körkort (klass B).

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sin lämplighet för tjänsten. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, samt examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Namn och kontaktuppgifter till två akademiska referenspersoner ska bifogas. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Roger Herbert, tel. 070-325 87 24, e-post roger.herbert@geo.uu.se. 

Välkommen med din ansökan senast den 16 maj 2022, UFV-PA 2022/1032.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Placering: Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Anställningsform: Heltid , Visstidsanställning längre än 6 månader

Lön: Fast lön

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100 %

Ort: Uppsala

Län: Uppsala län

Land: Sverige

Facklig företrädare: ST/TCO tco@fackorg.uu.se
Seko Universitetsklubben seko@uadm.uu.se
Saco-rådet saco@uadm.uu.se

Referensnummer: UFV-PA 2022/1032

Sista dag för ansökan: 2022-05-16

Skriv ut

Kontakta oss

Presskontakter
Studievägledning
Alla medarbetare

Följ oss på:
Facebook
Linkedin
YouTube

Besök oss

Institutionen för geovetenskaper
Adress
Villavägen 16
752 36 Uppsala
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30

Campus Gotland
Adress
Cramérgatan 3
621 57 Visby
Öppettider
Vardagar 07.30-17.00

Genvägar

Geofysik
Luft-, vatten- och landskapslära
Mineralogi, petrologi och tektonik
Naturresurser och hållbar utveckling
Paleobiologi
Vindenergi Campus Gotland

Studentservice
Jobba hos oss
Studium
Medarbetarportalen
Interna webbplatsen

© Uppsala universitet Telefon: 018-471 00 00 Box 256, 751 05 Uppsala

Organisationsnummer: 202100-2932 Momsregistreringsnummer: SE202100293201 PIC: 999985029 Registrator Om webbplatsen Dataskyddspolicy

Uppsala universitet använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om kakor.