Jakten på sällsynta metaller avgörande för en grön omställning
2021-04-30
Du använder dem dagligen men tänker kanske inte på dem. De sällsynta metaller som finns överallt i din vardag; i din mobil, i dina hörlurar, i bilen, i vindkraftverk. Idag importeras majoriteten av dessa metaller samtidigt som många av dem finns i Nordens berggrund.

Varför frågar sig ingen, ”var kommer materialen ifrån”? Det är geologerna som har svaret, säger Erik Jonsson, statsgeolog och adjungerad professor i mineralogi.
Ny rapport ska belysa möjligheterna att säkra tillgången på kritiska metaller och mineral lokalt
I september kommer en expertrapport om kritiska metaller och mineral att presenteras för Nordiska Ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Det handlar om så kallade kritiska råmaterial som återfinns i all vår vardagsteknik; mobiltelefoner, hörlurar, batterier, fordon och så vidare. Vissa av dem, till exempel kobolt, litium och sällsynta jordartsmetaller (REE) är dessutom absolut nödvändiga för att åstadkomma en grön energiomställning. Men var kommer metallerna och mineralen ifrån?
En grön energiomställning kräver gruvdrift
Erik Jonsson, statsgeolog vid den statliga myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) och adjungerad professor i mineralogi vid institutionen för geovetenskaper, är en av författarna till den kommande expertrapporten om kritiska geologiska råvaror. Erik tycker att det hög tid att vi uppmärksammar betydelsen av dessa metaller och mineral och de inneboende riskerna med att förlita sig helt och hållet på import av dem.
Varför är det viktigt att tala om kritiska råmaterial?
- Brytbara mineraliseringar med kritiska metaller och mineral är relativt sällsynta, men de är en förutsättning för att vår industri och i förlängningen vårt samhälle ska fortsätta att fungera. Vi använder dem varje dag, inom industrin, i konsumtionsvaror, transportmedel och i energisektorn. De finns överallt - i all bärbar elektronik, all högteknologi och metallerna behövs inte minst i den gröna omställning som regeringen har lagt fast. EU skapade för cirka tio år sedan en första officiell lista över kritiska metaller och mineral och i höstas kom en ny uppdaterad lista. Ska vi ha elbilar så måste vi ha dessa metaller, ska vi ha vindkraftverk måste vi ha dessa metaller, och så vidare. Om vi dessutom utgår från att människors konsumtionsbehov ligger kvar på samma nivå eller till och med ökar, ja då det blir en herrans massa kilon av metall som krävs. Utöver alla nya användningsområden kvarstår också de andra, befintliga sådana, vilket gör att de totala behoven ökar dramatiskt.
Det är djupt oroande att samtidigt som vi vet hur stora våra behov är så finns det i dagsläget inte någon övergripande plan eller strategi för hur vi kan säkra tillgången på dessa metaller i framtiden, ens på kort sikt. Många av de kritiska metallerna produceras idag i icke-demokratiska, sköra eller instabila stater som Kina, Ryssland, Kongo och Sydafrika, så hur gör vi om de slutar att leverera? Rapporten skrivs av geologiska och mineralogiska experter och tar upp kritiska metaller och mineral för en grön energiomställning och deras potential i de nordiska länderna. Rapporten skall vara klar i sommar för att därefter levereras till Nordiska Ministerrådet och presenteras offentligt vid ett möte i september.

Originalbild på https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/
När började världen att tala om kritiska metaller?
- Man började tala om kritiska metaller och mineral 2009-2010, som ett resultat av att Kina började skära ned i sin export av sällsynta jordartsmetaller (REE, efter engelskans Rare Earth Elements). Strax därefter kom den första EU-listan över kritiska metaller och mineral 2010. Nu äntligen, efter 10-11 år så har det kommit upp på en bredare front på den politiska agendan. Den senaste uppdaterade EU-listan kom i höstas och nu har även litium kvalat in på listan vilket har förvånat många geologer. Det finns idag ett flertal globala producenter av litium, av vilka de dominerande för europeisk del idag är Australien och Chile. En mindre intra-europeisk produktion finns också från Portugal, medan potentiella framtida resurser finns väl spridda i Europas berggrund, exempelvis i Finland, Österrike och Tjeckien, men också i Sverige.
Kan vi inte återvinna de kritiska metallerna?
- Visst måste vi bli bättre på att återvinna, men det finns inte underlag för någon större återvinning av många metaller idag. Aluminiumburkar är relativt enkla att återvinna, de består (förstås) i princip endast av aluminium, men många andra produkter är mer komplicerade. Grovt sett kan man säga att 75 % av det periodiska systemet finns i en mobiltelefon och att separera och rena alla dessa kritiska metaller är ofta för dyrt och för komplicerat och det tar för mycket tid och pengar. En del pratar om att vi enbart ska återvinna alla dessa metaller men det är orealistiskt. Det kommer inte att ge oss de volymer vi uppenbarligen kräver idag och i en nära framtid, särskilt om vi vill satsa på en grön energiomställning. De sällsynta metallerna uppträder ofta i extremt låga halter i komplexa blandningar i slutprodukterna och det är både svårt och dyrt att återvinna dem. Däremot borde vi över lag bli bättre på att ta hand om våra metaller i de fall där det faktiskt kan fungera.
Vad händer om vi inte får tillgång till dessa metaller?
- Ja, till exempel så kommer ingen europeisk fordonstillverkare att kunna hålla igång. Jag skulle gissa på någon eller några veckor upp till någon månad, beroende på vilken metall eller specialkomponent med dem vi talar om, och sedan skulle produktionen stanna. Om de har ett lager så klarar de sig ett tag åtminstone, men titta bara på den senaste halvledarkrisen vilken nu har förödande konsekvenser för bland annat Volvo och Scania. Skulle Ryssland eller Sydafrika av någon anledning dra ned på gruvproduktionen av platinametaller skulle effekten bli likadan eller värre för alla tillverkare av förbränningsmotorer och de produkter de finns i. Det handlar om ekonomi, jobb, politik och det är komplexa industriella och geopolitiska frågor där det mesta hänger på den ultimata källan till mineralen och metallerna - gruvorna. Vi måste vara realistiska och börja diskutera hur vi vill och ska agera.
Vad är din egen slutsats, hur kan vi agera?
- Sverige är en av Europas främsta gruvnationer och det ska vi utnyttja. Helt självförsörjande på alla metaller och mineral kan varken Sverige eller EU bli, men vi behöver inte heller ligga med blottad strupe. Rent politiskt så borde ansvaret för att säkra tillgången för de mest kritiska metallerna och mineralen snarast hamna på en statlig eller mellanstatlig nivå, kanske med EU som samordnande aktör. Vi kan inte tro att det fungerar att överlåta den här frågan till privata aktörer och näringslivet. Det är inte deras roll att agera som garanter för att säkra tillgången. Det privata näringslivet har till uppgift att se till att det blir avkastning för sina aktieägare, inte att säkra industri och samhälle på sikt.
Sedan bör vi också se till att det finns lager; jämför bara hur det går när sjukvården inte har lager i beredskap när det behövs. Som det är nu måste vara beredda på vad som kan hända politiskt; i USA, i Kina, i Ryssland. Mitt råd är; gör det lättare att öppna gruvor i Sverige och låt gruvorna leva. Vi talar högt och gärna om klädföretag som inte har etiska produktionsmetoder men vi köper gladeligen in metaller från länder som vare sig har miljöhänsyn, miljökontroll eller hänsyn till arbetares villkor; detta samtidigt som vi stoppar gruvetableringar i Sverige där allt detta finns på plats. Det är ren dubbelmoral.
Mer information
Kontakta Erik Jonsson på erik.jonsson@sgu.se eller 070-2228851
Läs mer om sällsynta jordartsmetaller på SGU.
Här hittar du EU-listan över kritiska råmaterial.
Läs mer om vår forskning inom Mineralogi, petrologi och tektonik.
Nyheter från institutionen för geovetenskaper
-
Thomas Stevens i Studio Ett om extrema sandstormar i Irak
2022-05-06
-
På första plats i Sverige när det gäller forskning om vattenresurser
2022-05-05
-
Sju av Sveriges 50 bästa geo-forskare finns hos oss
2022-05-05
-
Ny bok om moln, molnspanare och meteorologer
2022-04-29
-
Forskare varnar: Global sandkris
2022-04-28
I en ny rapport från FN vädjar experter till politiker och näringsliv att göra utvinningen av sand mer hållbar.
-
”Putin tjänar miljarder på EU:s sänkta bränsleskatter”
2022-04-25
-
Bergvärme på steroider
2022-04-25
-
Lars Holmer på expedition i Grand Canyon
2022-04-21
Lars Holmer, professor i historisk geologi och paleontologi har deltagit i en expedition till Grand Canyon för att tillsammans med andra forskare samla in fossil som kan lära oss mer om livets utveckling på jorden.
-
45 miljoner till forskning om hållbara landskap
2022-04-20
-
Jordbävningar i Sverige? Seismologen Björn Lund förklarar vad som orsakar jordbävningar.
2022-04-14
Seismologen Björn Lund berättar om arbetet som sker vid Svenska nationella seismiska nätet och arbetet med att upptäcka jordbävningar.
-
Anna Rutgersson och Mikael Karlsson kommenterar IPCC:s senaste rapport
2022-04-06
-
Planeten jorden: våra filmade föreläsningar nu ute på UR-webben
2022-03-30
-
Geofysiska undersökningar på 3 000 meters djup
2022-03-29
-
Anmälan nu öppen till Climate Change Day 20 maj
2022-03-22
-
Kevin Anderssson i ny rapport: Rika länder måste avveckla olje- och gasproduktionen innan 2034
2022-03-22
-
Mikael Höök, universitetslektor och Jakob Willerström, doktorand, i DN Debatt:
2022-03-16
-
Två år in i covid-19-pandemin och elva år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima
2022-03-10
-
Våra föreläsningar sänds på tv
2022-03-08
-
Lina Mtwana Nordlund nomineras för framgångsrik forskning
2022-03-04
-
Är det möjligt för Europa att bli oberoende av rysk energi?
2022-03-04
-
Roger Herbert får närmare 5 miljoner kronor för att rena gruvvatten från sulfat
2022-03-03
-
Sommarkurser i geovetenskap 2022
2022-02-28
-
Betraktelser från 40 års forskning på världens glaciärer
2022-02-28
-
Valentin Troll: "Sverige är mycket lämpligt för gruvdrift"
2022-02-22
-
Mikael Karlsson i debatt på SVT Aktuellt
2022-02-16
-
Det finns inga bevis för att ekologisk kompensation fungerar
2022-02-16
-
Thomas Stevens, Yunus Baykal och Anya Hawkins intervjuas av BBC radio Jersey
2022-02-15
-
Kläder, klimat och arbetsmiljö – nytt forskningsprojekt
2022-02-11
-
Valentin Troll: "Det finns dubbla magmakammare under La Palmas vulkan"
2022-02-11
-
Anna Rutgersson, professor i meteorologi, invald i Kungl . Vetenskapsakademien
2022-02-09
-
Grattis professor Andrew Knoll som får Crafoord-priset i geovetenskaper 2022
2022-01-31
-
Tillgång till vatten – en framtidsfråga även i Sverige
2022-01-25
-
Så kan vi bli bättre på att hantera naturkatastrofer
2022-01-19
-
Varför minskade produktiviteten i haven för 4,6 miljoner år sedan?
2022-01-19
-
Historiska glaciärförändringar i Svalbard förutspår en fördubbling av glaciärmassförluster 2100
2022-01-19
-
Ny forskning ska avslöja falska fossil
2022-01-13
-
Erik Sahlée intervjuas i SVT om vädersseriens betydelse
2022-01-12
-
Magdalena Kuchler vann med bästa bild under december
2022-01-11
-
Celsiusjubileum 2022
2022-01-11
1722-2022: Uppsala universitets väderobservationer bland de äldsta i världen.
-
Tryggad livsmedelsförsörjning i en tid av ökad sårbarhet
2022-01-10
-
Celsius-symposiet 12 januari skjuts upp till sommaren 2022
2022-01-05
-
Nytt forskningsprojekt kring vätgasdriven färjetrafik
2022-01-03
-
Ledarskap – en nyckel till att nå klimatmålen
2021-12-13
-
Magdalena Kuchler lyfts fram som UU:s forskarprofil
2021-12-13
Klimatförändringarna kräver att vi börjar arbeta över gränserna, det är nödvändigt om vi vill hitta lösningar.
-
Debattartikel: Därför krävs det stora satsningar på geografi och geovetenskap
2021-12-10
I en debattartikel i tidiningen Läraren skriver 52 tunga företrädare om behovet av att ge ungdomar grundläggande geografiska och geovetenskapliga kunskaper.
-
Felicia vinnare under november i vår bildtävling
2021-12-03
-
Professor Chin-Fu Tsang har fått "The Scott Sloan Best Paper Award for 2020"
2021-11-30
-
Thalénska priset till Gabriele Messori
2021-11-23
-
På spaning efter Centralasiens första människor
2021-11-19
-
Väderbildstävling, skicka din bästa bild
2021-11-17
-
Klimatförhandlingarna är inget grönmålande babbel
2021-11-11
-
Graham Budd tilldelas Geologiska Föreningens Nathorstpris
2021-11-10
-
Forskare bakom gemensam skrift om klimatförändringarna
2021-10-29
En grupp med framstående klimatforskare, både ledamöter av Vetenskapsakademien och externa experter har kommit ur med en gemensam skrift om klimatförändringarna.
-
Vi finns på plats - direktrapporter från klimatmötet i Glasgow, COP26
2021-10-28
Flera av våra medarbetare kommer att åka till klimatmötet i Glasgow.
-
Tre decenniers klimatarbete, varför händer inget?
2021-10-28
I en ny forskningsartikel identifieras avgörande orsaker till varför världen under 30 år har misslyckats med att vända den globala utsläppskurvan.
-
Uppsala defineras nu som ett varmtempererat klimat
2021-10-22
1.5 grader varmare än för 30 år sedan
-
Ny rapport: Democracy and the Challenges of Climate Change
2021-10-21
-
Nytt mineral upptäckt; erssonit
2021-10-21
-
Närmare 5 miljoner i projektbidrag till Naturresurser och hållbar utveckling
2021-10-08
-
Henrik Wachtmeister intervjuas om de höga energipriserna, orsaker och konsekvenser
2021-10-06
-
Årets Nobelpris i fysik går till banbrytande klimatforskare
2021-10-05
-
Rekordmånga doktorander på institutionen för geovetenskaper
2021-10-04
Bara i år 2021 är 28 doktorander antagna hittills och 6 nya på väg. Sammanlagt finns nu uppåt 80 doktorander.
-
Expedition till Tajikistan ska lösa gåtan kring de första människorna
2021-09-30
En internationell, tvärvetenskaplig forskningsexpedition med geologer, geografer och arkeologer ska för försöka lösa gåtan med de första människornas evolution och migration i relation till dåtidens klimatförändringar.
-
Vindkraftsenheten vid Campus Gotland utvecklar sin pedagogik
2021-09-30
Vindkraftenheten vid Campus Gotland får pengar för att utveckla en kombination av omvänt klassrum och aktiv studentmedverkan.
-
Koldioxidbudgetar, hur fungerar de i verkligheten?
2021-09-29
Det krävs bättre samordning visar en uppföljning från Sveriges Radio.
-
Gabriele Messori, lektor i meteorologi, väljs in i Sveriges unga akademi
2021-09-21
-
Lavan kommer att förstöra allt i sin väg
2021-09-21
Steffi Burchardt, vulkanforskare, intervjuas av SVT angående vulkanutbrottet på spanska kanarieön La Palma.
-
Nordens skatter av metaller och mineral
2021-09-17
Ny rapport berättar om kritiska råmaterial i den nordiska berggrunden.
-
Vi kan förvänta oss fler extremväderhändelser
2021-09-16
-
Linnémedaljen tilldelas professor Lars Tranvik
2021-09-16
-
Låna Gabriele, vår forskare i extremväder
2021-09-10
-
Extremväder förstärker sociala ojämlikheter
2021-09-09
-
Rekordmånga studenter söker sig till geovetenskapliga utbildningar
2021-09-08
-
Landets enda högre utbildning som är inriktad på att förse branschen med nya vindkraftsprojektledare
2021-09-08
-
Årets alumn, Jenny Larsson från civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik
2021-09-03
-
Ny artikel i Aquaculture; forskare undersöker vattenbrukens potential i Zanzibar
2021-08-26
-
Mikael och Gabriele diskuterar extremväder, vetenskap och klimatledarskap
2021-08-23
-
Madeleine Bohlin medverkar i Fråga Lunds expertpanel
2021-08-23
-
Bubblande metangas från giftiga fiberbankar
2021-08-23
SVT nyheter, Ventenskapens värld och SvD Debatt är några av de medier som lyfter upp vår forskning om giftiga fiberbankar.
-
Forskare i DN Debatt: ”Koldioxidbudget utan skarpa styrmedel räddar inte klimatet”
2021-08-19
-
Mikael Karlsson, lektor i klimatledarskap, intervjuas i Uppsalatidningen
2021-08-18
"Det är okey att ha värderingar som forskare, men det gäller att vara transparent."
-
Grattis! 4 miljoner kronor till nytt projekt som använder drönare för säkrare snömätning
2021-08-18
-
Varför har vädret blivit så extremt? Meteorologiprofessor Anna Rutgersson förklarar
2021-08-16
-
Seismologen Björn Lund kommenterar den kraftiga jordbävningen i Haiti
2021-08-16
-
Miljöforskare kommenterar IPCC:s nya klimatrapport
2021-08-11
-
CNDS-artikel utvald som Editor’s Highlight
2021-08-11
-
Tinande permafrost i Sibirien frigör växthusgaser
2021-08-09
-
Ny studentwebb ersätter Studentportalen
2021-07-14
-
Expedition till Svalbard undersöker forntida kontinenter
2021-07-13
-
Seismiska mätstationer ska förklara stråk av jordskalv i Hälsingland
2021-07-09
-
Stort grattis Leonie!
2021-07-07
-
Nytt projekt undersöker lokalt ägandeskap när vi ställer om våra energisystem
2021-07-06
-
16 juli öppnar sen anmälan
2021-07-05
Missade du sista anmälningsdag? Lugn, Uppsala universitets utbildningar stängs för anmälan efter sista anmälningsdag, men utbildningar med lediga platser öppnas senare för sen anmälan.
-
Gabriele Messori tilldelas utmärkelsen “2021 young scientist award”
2021-06-30
-
Ny vetenskaplig studie ökar förståelsen kring Indonesiens explosiva vulkaner
2021-06-24
-
8 miljoner kronor går till forskning om marken under staden
2021-06-22
Magdalena Kuchlers projekt ”SubCity: Framtida föreställningar om marken under staden” har beviljats 8 miljoner kronor från Formas.
-
6 miljoner kronor går till arbetet med regionala koldioxidbudgetar
2021-06-14
-
Fula djur förtjänar också att räddas
2021-06-14
Att tänka estetiskt när det gäller biologisk mångfald hotar ekobalansen skriver Brian Danley med kollegor i en ny vetenskaplig artikel.
-
Nu kan vi "se ner i underjorden”
2021-06-04
EU-projektet Smart Exploration har tagit fram fem nya metoder som ska förbättra gruvindustrin.
-
Vi är bäst på vatten igen
2021-06-02