Grattis Michael Tjernström som får årets Finn Malmgrens pris
2020-05-04
"Jag blev fångad av expeditionsmysteriet, som Finn Malmgren. Arktis är fascinerande."
Finn Malmgren var en meteorolog och polarforskare vid meteorologiska institutionen i Uppsala. Vart tredje år utdelar institutionen för geovetenskaper ett pris till hans minne för insatser som rör arktiskt forskning.
Prissumman ligger på 100 000 kronor och i år tilldelas priset Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Priset utdelas den 11 maj 15.00 vid Finn Malmgrens staty i Börjeparken Uppsala.

Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet
Michael, vad är det som fascinerar med Arktis?
- Det är så vackert, och alla delar av systemet - havet, isen och atmosfären - är så nära och tätt kopplade till varandra. Men också att det är så mycket vi inte vet och inte förstår, och så lite observationer. Nästan hur man än gör kan man knappast undvika att finna nya saker hela tiden och se förlopp som kanske ingen annan sett förut.
Men också för att det är en så relativt ostörd del av världen, i alla fall i direkta termer. Man kan studera hur naturliga processer fungerar mycket mer isolerat från människan, men också hur detta system som helhet reagerar på mänsklig påverkan utifrån och den mänskliga påverkan blir då så tydlig i kontrast till det naturliga och ostörda.
Sedan blev jag väl fångad av expeditionsmysteriet, möjligen lika som Finn Malmgren. Har man åkt på en isbrytarexpedition så hatar eller älskar man det; i mitt fall fann jag det svårt att inte tacka ja till att åka igen när tillfället erbjöd sig. Det är också ett mycket konkret kamratskap på expeditioner och de man lärt känna på det viset blir ofta vänner för livet, på ett mycket enkelt och lågmält men helt naturligt vis och tvärs över inriktning och bakgrund.
Går det att förneka att det pågår klimatförändringar enligt dig?
- Frågan har många bottnar och rymmer både frågan om det sker något, och så fall om det är mänskligheten som orsakar det.
Man kan naturligtvis förneka vad som helst, men om man öppnar ögonen, lär sig något om hur systemet fungerar och sedan betraktar de observationer som finns, så råder det enligt min uppfattning ingen som helst tvekan. De som förnekar detta gör det oftast inte för att argumenten emot är särskilt starka, utan av helt andra skäl.
Sedan är det långt kvar till att förstå precis vad som händer och vad som orsakar vad, och där finns det mycket utrymme för nya kunskaper och ny forskning.
Vilka förändringar kan vi vänta oss?
- Det finns många saker vi kan säga som händer av första ordningen: det blir varmare, det faller mer nederbörd på platser med mycket nederbörd och mindre på arida platser, havsisarna krymper och försvinner, glaciärer försvinner också och landisar krymper, havsytan höjs, vissa typer av extremt väder blir vanligare etc. Min största oro kretsar mer kring de saker som vi inte ännu vet kommer att hända; de överraskningar som systemet fortfarande inte avslöjat.
Allt detta blir en utmaning för mänskligheten och för samhället, och som vanligt är det den fattigare delen av världens befolkning som drabbas värst. Men om det är något som först flyktingkrisen och sedan Corona lärt oss så är det väl att ingen del av världen kan isolera sig från påverkan, på det ena eller andra sättet.
Hur kommer vi att påverkas?
- Det beror på hur vi agerar som mänsklighet. Den klimatförändring vi redan sett och dess effekter kommer vi att få leva med över överskådlig tid och ett tag till. Vi kan förändra samhället och låta det förbli med detta.
Men vi kan också vara så okloka att vi fortsätter som förut och då kommer hela samhället att påverkas. Många människor kommer att tvingas flytta på sig när jorden inte längre kan producera det livsmedel man måste ha eller när kustnära städer översvämmas. Andra kommer att sätta livet till i extrema väderhändelser som annars kunde undvikas, och i slutändan kommer hela världen att få betala för kalaset då världsekonomin kollapsar. Vi väljer själva vilken utveckling vi vill ha.
Något tips till de som funderar på att börja plugga meteorologi?
- Meteorologi är en kombination av fysik och matematik, och atmosfären är ett mycket komplicerat system med rörelser på alla skalar från millimetrar till jordens omkrets. För att kunna bli meteorolog idag får man inte tycka illa om dessa ämnen.
I övrigt är mitt råd att titta upp! Även om mycket av det man måste kunna är teoretiskt och komplicerat, så utspelar sig vädret alldeles gratis runt omkring oss varje dag. Man behöver sällan vänta särskilt länge för att se något intressant!
Läs mer om Finn Malmgrens pris.
Här hittar du våra utbildningar i meteorologi.
Kontaktpersoner för Finn Malmgrens pris:
Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper och rektorsråd för hållbarhetsfrågor vid Uppsala universitet.
Veijo Pohjola, professor i naturgeografi vid Institutionen för geovetenskaper.
Peter Wallensteen, seniorprofessor, Dag Hammarskjölds professur i freds- och konfliktforskning vid Institutionen för freds- och konfliktforskning.
Motivering Finn Malmgrens Pris 2020 Michael Tjernström har varit ansvarig för meteorologiska mätprogram på ett flertal isbrytarexpeditioner till Arktis med unika mätningar i svårtillgängliga miljöer, han har också varit ansvarig för och delaktig i ett stort antal forskningsprogram med syfte att förbättra klimatmodeller representation av arktiska processer. Michael har handlett ett stort antal doktorander och stor vetenskaplig produktion gällande publicering av vetenskapliga artiklar. Han är också aktiv inom nationella och internationella paneler och expertgrupper med fokus på Arktis. Detta inkluderar ART (Arctic in Rapid Transition) och International Arctic Science Committee (IASC), där han under åtta år varit svensk representant i arbetsgruppen för atmosfäriska vetenskaper. Under senare år har han också tagit en aktiv roll i samhällsdebatten gällande klimatförändringar. Michaels arbete följer i Finn Malmgrens anda, det täcker främst in områdena meteorologi och klimatologi, mycket av forskningen har fokuserat på gränsskiktsprocesser, moln och aerosoler i arktiska miljöer. Hans polarexpeditioner har lett till nya värdefulla data, detta arbete har kompletterats med modellanalyser, med syfte att utvärdera och förbättra klimatmodellers representation av centrala arktiska processer. |
Nyheter från institutionen för geovetenskaper
-
Malgorzata Blicharska om biologisk mångfald i Forskarpodden
2021-03-03
-
Veijo Pohjoja med och granskar IPCC:s klimatrapporter
2021-02-24
FN:s klimatpanel IPCC utvärderar regelbundet det vetenskapliga kunskapsläget kring klimatförändringarna. Rapporterna granskas av tusentals forskare och experter från hela världen, bland andra Uppsalaforskarna Veijo Pohjola, professor i naturgeografi och Gesa Weyhenmeyer, professor i limnologi.
-
Sverige har en nästan dubbelt så snabb uppvärmning som resten av världen
2021-02-17
En kall vinter motsäger inte klimatförändringar. Att förutsäga väder är som att kasta tärning men med den skillnaden att nu börjar siffran på två istället för ett, säger Gabriele Messori, universitetslektor i meteorologi.
-
Naturens revansch, ny BBC-serie med Malgorzata Blicharska
2021-02-16
-
”Man behöver inte vara ett geni för att bli forskare”
2021-02-05
Vad gör man egentligen som forskare? Måste man vara ett geni eller plugghäst? Nej, inte alls. I den nya barnboken ”Forskardrömmar: Berättelser för nyfikna barn” får vi lära känna olika forskare som barn och se vad det var som ledde dem till att bli forskare. Berättelserna är både spännande och roliga och ibland även sorgliga, något som gör boken lätt att ta till sig. Syftet med boken är att avdramatisera forskningens mysterier och locka fler barn att vilja börja studera och forska.
-
Stefania Barca blir Uppsala universitets nya gästprofessor i klimatledarskap
2021-02-05
Miljöhistorikern Stefania Barca blir Uppsala universitets fjärde gästprofessor i klimatledarskap. Hon börjar under februari och efterträder professor Keri Facer.
-
Steffi Burchardt intervjuas i Radio P4 Stockholm om barnboken Forskardrömmar
2021-02-02
-
Två av fyra forskningsbidrag går till geovetenskapliga institutionen i Uppsala
2021-02-01
Sveriges geologiska undersökningar (SGU) tog förra året emot 28 ansökningar om bidrag till geologisk forskning. Fyra av ansökningarna har nu beviljats bidrag och hälften av bidragen går till institutionen för geovetenskaper.
-
Orättvisor mot forskare i tredje världen
2021-01-29
Vetenskapliga publikationer har en moralisk plikt att lyfta fram de lokala forskare som medverkar i fältarbeten, anser professor Hemin Koyi i ny artikel.
-
Alizee Lehoux i miljonprojekt som undersöker giftiga fiberbankar
2021-01-28
Forskare samarbetar för att ta reda på hur föroreningar i fiberbankar sprids vidare.
-
Dags att söka utbytesstudier
2021-01-27
Sista ansökningsdag är 15 februari.
-
Nytt livsmedelscentrum för "blå mat" på Gotland.
2021-01-27
Staten satsar 48 miljoner kronor till en nytt livsmedelscentrum för "blå mat" på Gotland. Gunilla Rosenqvist, projektledare vid Blått Centrum intervjuas i SR.
-
Miljöforskare från KTH rekryteras som lektor i Klimatledarskap
2021-01-22
Mikael Karlsson byter KTH mot Uppsala universitet och börjar som lektor i Klimatledarskap den 15 mars.
-
Georgiana Maris får Bjurzons premium 2020
2021-01-20
Georgiana Maris doktorsavhandling får Bjurzons premium 2020.
-
Asiens monsun undersöks i svensk-kinesiskt samarbete
2021-01-19
Ev av världens största vädersystem kommer nu att undersökas. Ett forskningsbidrag på 595,892 kronor går till ett nytt projekt som ska forska kring monsunens historia bakåt i tiden.
-
Många rapporter i samband med skalvet utanför Grebbestad
2021-01-18
Igår, 17 januari skedde ett kraftigt jordskalv 1,5 mil väst om Grebbestad. Vibrationer och ljud från skalvet hördes över ett stort område och Svenska nationella seisminska nätet (SNSN) har fått in 117 rapporter.
-
Det svenska urberget kan bli en viktig framtida energikälla
2021-01-18
På två kilometers djup är det ca 50 grader varmt vilket innebär att urberget är en potentiell enorm energikälla.
-
Jordskredet i Norge; det krävs geovetenskaplig kompetens för att skapa säkra bosättningar
2021-01-15
Sannolikheten är väldigt stor att det kommer att ske fler skred i området, säger Hemin Koyi, professor i geodynamik och tektonik.
-
Imperial College London har usett Gabriele Messori till en av sina främsta alumner
2021-01-12
Priset "Imperial's Alumni Awards" tilldelas forskare som har har utfört enastående bedrifter inom samhället.
-
Miljoner till projekt som ska undersöka de första människornas expansion in i Asien
2020-12-17
När kom människorna till Centralasien och hur såg omgivningarna och ut då? 14,5 miljoner kronor från Nordforsk går till stort tvärvetenskapligt och internationellt projekt.
-
Wikipedia-samarbete mellan klimatforskare och gymnasieelever
2020-12-17
Gymnasieelever från Lundellska skolan i Uppsala uppdaterar texter om global uppvärmning på med hjälp av klimatforskare som kontrollerar fakta.
-
3 miljoner i bidrag till AI-projekt kring vatten, energi, mat och ekosystem
2020-12-16
Malgorzata Blicharska och Claudia Teutschbeins projekt NEXOGENESIS EU Horizon 2020 har fått 3 miljoner i bidrag.
-
Lars Holmer blir ny studierektor för forskarutbildningen
2020-12-16
Lars Holmer, professor i historisk geologi och paleontologi blir studierektor för forskarutbildningen.
-
Lars Tranvik blir ny föreståndare för CEMUS
2020-12-15
Lars Tranvik, professor i limnologi, blir föreståndare för CEMUS.efter nyår.
-
Stad och land; så långt ifrån varandra men ändå så tätt sammanlänkade
2020-12-15
I en ny artikel varnar forskaren Wiebren Boonstra för att vi så ensidigt fokuserar på städer så att landsbyden hamnar i skymundan. Vi bör istället se hur tätt sammanflätade stadskulturen och landsbygden är.
-
Gesa Weyhenmeyer i debattartikel i The Guardian
2020-12-15
Professor Gesa Weyhenmeyer, lärare vid institutionen för geovetenskap skriver om klimatförändringarna i den brittiska tidningen The Guardian.
-
Mer än 10 miljoner kronor till nytt forskningsprojekt om ”fossila landskap”
2020-12-10
Universitetslektor Magdalena Kuchler´s projekt “Disassembling the power of high-carbon imaginaries” har fått forskningsanslag på 10,4 miljoner kronor.
-
Pressmeddelande: Massdöd och artbildning har format livets utvecklingshistoria
2020-12-10
I en ny artikel i tidskriften Nature visas hur AI har använts för att studera djurlivet på jorden under de senaste 600 miljoner åren.
-
Gabriele Messori i direktsändning om klimatförändringar och rekordtemperaturer
2020-12-09
-
Ben Slater avslöjar de allra första djurens hemligheter
2020-12-08
För ungefär 580 miljoner år såg de första djuren dagens ljus. Vilka var de här varelserna?
-
Klimatforskare räknar ut koldioxidbudgetar åt kommuner och regioner
2020-12-08
Den som släpper ut mest ska också minska mest, säger Martin Wetterstedt, klimatledarskapsforskare.
-
Kevin och Isak debatterar klimatfrågan i DN Debatt
2020-12-08
Kevin Anderson, gästprofessor i klimatledarskap och Isak Stoddard, doktorand i naturresurser och hållbar skriver på DN: Vilseledande och falska myter sprids om klimatkompensation.
-
Start för internationellt dammprojekt
2020-12-04
Dammar är viktigare än vi tror. Inte minst för klimatet.
-
Haven lagrar våra koldioxidutsläpp, men hur? Nu tar Leonie reda på vad som egentligen sker
2020-11-27
Grattis Leonie! 4 miljoner kronor till projektet ”Där himlen berör havet”
-
BUP får en miljon för att stärka internationellt, digitaliserat samarbete i Östersjöregionen
2020-11-26
The Baltic University Programme (BUP), har fått bidrag på en miljon kronor från Svenska institutet.
-
Artificiell intelligens i snöigt projekt
2020-11-23
Ett projekt som använder satelliter för att mäta snövattenlagringen har fått 6 013 684 kronor från Vinnova.
-
Grattis Fritjof Fagerlund, nyutnämnd professor i geohydrologi
2020-11-19
Fritjof Fagerlund har utnämnts till professor i geohydrologi.
-
Polarexpeditioner stoppas av pandemin
2020-11-18
Veijo Pohjola, professor i naturgeografi, har lett 25 expeditioner till den norska ögruppen Svalbard men i år blir det ingen expedition.
-
Klimatmålen blir nu både vetenskapliga och begripliga
2020-11-09
Genom att skapa en virtuell koldioxidbudget kommer universitets forskning till praktisk användning i kommunerna.
-
Vetenskapsradion rapporterar om våra fossilfynd
2020-11-09
Nytt fossilfynd hoppas ge ny kunskap om djurens uppkomst.
-
Över en halv miljard år gamla embryon hjälper oss förstå djurens ursprung
2020-11-06
Forskarna vet med säkerhet att det fanns djur på jorden för ungefär 540 miljoner år sedan, men djurens absolut tidigaste ursprung har förblivit okänt. Nu har forskare funnit fossila djurliknande embryon från en avlägsen del av norra Grönland. Kanske kan deras fynd lösa gåtan.
-
Thuréus-priset till Giuliano Di Baldassarre
2020-11-06
Kungliga Vetenskaps-Societeten i Uppsala har tilldelat Thuréus-priset till Giuliano Di Baldassarre för hans forskning kring översvämningar.
-
Ett mystiskt hopp i evolutionen
2020-11-04
Ben Slater fick bidrag från Vetenskapsrådet för att forska om livets uppkomst.
-
Stenätande bakterier kan hjälpa till att rädda klimatet
2020-11-03
Ett nyskapande forskningsprojekt där stenätande bakterier spelar huvudrollen har fått 35 miljoner kronor i forskningsbidrag.
-
Institutionen får sex forskningsbidrag från Vetenskapsrådet
2020-10-29
Bidragsbeslutet från Vetenskapsrådet är fattat. Nästan 1,1 miljarder kronor sammanlagt går till forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap och vår institution fick flera av bidragen.
-
Zebrafink räddad av forskare
2020-10-27
Georgios Niarchos räddade igår en zebrafink som under mystiska omständigheter hade tagit sig in i hans rum.
-
Stefan Andersson får Jan Bergströmpris för yngre lovande forskare inom geovetenskaper
2020-10-22
-
Hur länge räcker oljan?
2020-10-22
Peak oil har fått en ny innebörd.
-
Giuliano Di Baldassarre belönas för sin forskning inom om naturkatastrofer.
2020-10-21
Giuliano Di Baldassarre får Plinius medalj av European Geosciences Union (EGU). Priset uppmärksammar tvärvetenskaplig forskning inom ämnesområdet naturkatastrofer.
-
Våra geofysikstudenter bäst i världen
2020-10-14
Society of Exploration, Geophysicists (SEG) är en världsomspännande organisation för geofysiker. Igår utsåg de vår studentavdelning inom SEG till bästa studentorganisation i världen.
-
SR intervjuar Karin Högdahl om berggrunden för kärnavfallsförvaret
2020-10-14
Östhammars politiker har röstat ja till slutförvaret i Forsmark. Karin Högdahl, universitetslektor, intervjuas av Sveriges Radio och berättar om berggrunden där slutförvaret är tänkt att ligga.
-
Gabriele Messori Uppsala universitets forskarprofil
2020-10-07
Extrema väderhändelser blir allt vanligare. Gabriele Messori forskar om möjligheten att förutsäga kommande extremväder.
-
Professor Giuliano Di Baldassarre får pris av The American Geophysical Union
2020-09-29
Giuliano Di Baldassarre tilldelas "The Witherspoon Award" av The American Gepohysical Union, världens största forskarförbund inom geovetenskap, atmosfärisk forskning, oceonografi, hydrologi, planet- och rymdforskning.
-
Ny rapport om miljögifter längs norrlandskusten
2020-09-17
Minst 2,5 km2 av havsbotten längs norra Sveriges kust är täckt av miljögiftiga fiberbankar.
-
Europeiska forskningsrådet ger Gabriele Messori 1.5 miljoner euro till klimatforskning
2020-09-03
Idag tillkännagav European Research Coucil (ERC) vem som får bidrag och en av dessa är Gabriele Messori som får nästan 1.5 miljoner Euro för sitt projekt "Compound Climate Extremes in North America and Europe: from dynamics to predictability".
-
Naturdammar viktiga för både klimat och mångfald
2020-09-02
Ett nytt EU-projekt kommer att undersöka betydelsen av naturliga dammar i relation till ekosystem och klimat.
-
Två nya EU-masterprogram
2020-08-26
Två nya masterprogram, Erasmus Mundus Joint Master Programmes, startar vid institutionen för geovetenskaper: Pangea och SINReM.
-
Välkomstfilm för alla nya studenter
2020-08-20
Hallå där Ian Snowball, prefekt vid institutionen för geovetenskaper!
Ni har just tagit fram en välkomstfilm, berätta mer. -
Geovetenskap borde vara ett skolämne
2020-08-05
Professor Lars Holmer är tydlig. Kunskaper i geovetenskap är nödvändiga om vi ska lösa dagens viktigaste utmaning; hur vi kan skapa en hållbar utveckling.
-
Anna, formgivaren som blev geokemist
2020-07-29
Möt Anna, tidigare formgivare, nu astrobiolog som forskar om eventuella spår av liv i rymden.
-
Följ oss i sociala medier
2020-07-22
Vi har gjort en lista över olika sociala kanaler där du hittar oss. Se vad som händer inom våra olika områden.
-
Johan forskar om buller
2020-07-15
Buller beror mycket på väder och vind. Vår institution har en egen forskningsstation där vi bland annat forskar kring väder, vind och buller.
-
Vi är bäst på vatten
2020-07-08
I Shanghais senaste ranking på ämnet "water resourses" hamnar Uppsala universitet som etta i Sverige och bland de 75 bästa i världen.
-
Välkomstfilm för nya masterstudenter
2020-07-01
-
Grattis Magdalena Kuchler!
2020-06-29
-
Grattis Stefan Ivanell!
2020-06-26
-
Grattis Lina Mtwana Nordlund!
2020-06-26
-
Grattis Maria Klemm!
2020-06-23
Maria Klemm har tilldelats närmare 200 000 kronor för tvärvetenskaplig pedagogisk utveckling.
-
Biobränsle från skog är inte klimatneutralt
2020-06-11
Effekten på den globala uppvärmningen är lika allvarlig från skogsbränsle som från fossila bränslen.
-
Sjögräsängar viktiga för klimatet
2020-06-09
Att bevara våra sjögräsängar är livsviktigt för klimatet, säger ny rapport om hållbar utveckling som just kommit ut från FN.
-
Klimatforskare: Våra ”världsledande” klimatlagar räcker inte till
2020-06-08
Under 2019 var de globala utsläppen högre än någonsin tidigare i historien.
-
Miljoner euro till tvärvetenskaplig forskning kring extremväder
2020-06-01
Stort internationellt EU-projekt med säte vid institutionen för geovetenskaper
-
Steffi Burchardt, universitetslektor, intervjuas i Curiepodden
2020-05-28
Steffi Burchardt, universitetslektor, intervjuas i Curiepodden.
-
Seismisk data genom 3D-teknik
2020-05-27
-
Framtidens städer växer under marken
2020-05-19
Stadsplaneringen är på väg in i en ny era och underjordiska transportsystem, kontor och till och med bostäder kan vara ett alternativ när vi bygger framtidens städer.
-
Seismologen: Största gruvskalvet i Sveriges historia
2020-05-18
-
Valentin Troll i National Geographics nya tv-serie
2020-05-14
I National Geographics nya serie "Jorden inifrån och ut" används ny röntgenteknik för att utforska jordens inre.
-
CNDS-forskare ger perspektiv och insikter om Coronavirus-pandemin
2020-05-13
Centrum för naturkatastrofslära, CNDS, är ett nationellt kunskapscentrum för naturkatastrofer. Här kan du läsa om olika CNDS-forskares perspektiv kring den rådande covid-19-pandemin.
-
Geostudenterna: Håll fast vid rutinerna
2020-05-07
Ugefär hälften av studenterna tycker att distansundervisningen fungerar men att det kan vara svårt med självdisciplinen. Vi frågade två studenter på geovetarprogramet vad de tycker.
-
Så tycker studenterna om distansundervisning
2020-05-06
Distansundervisningen verkar fungera bra men den psykiska hälsan påverkas.
-
Grattis Michael Tjernström som får årets Finn Malmgrens pris
2020-05-04
"Jag blev fångad av expeditionsmysteriet, som Finn Malmgren. Arktis är fascinerande."
-
Scenarion för framtidens extremväder
2020-05-04
Docentföreläsning 20 maj. Möjlighet att lyssna online via Zoom.
-
Ny utbildning för digitalt vatten
2020-04-30
-
Ny tvärvetenskaplig forskarskola för hållbar utveckling
2020-04-29
-
Rekordstort ozonhål försvann
2020-04-28
-
Smart Exploration får pris av The Society of Exploration Geophysicists
2020-04-27
-
Oljan och prisraset: Nu har botten gått ut helt
2020-04-22
-
Ny studie tar pulsen på slumrande supervulkan
2020-04-22
-
Extra platser till våra populära sommarkurser!
2020-04-14
-
Jordens skakningar har minskat av coronaepidemin
2020-04-08
-
Vindkraften tar stora kliv
2020-04-07
Hans Bergström, forskare vid institutionen för geovetenskaper, är med och utvecklar framtidens vindenergi.
-
Rollspel i kreativ distansundervisning
2020-04-03
Har vi tur kanske det kan födas nya kreativa pedagogiska idéer nu, säger Cecilia Johansson som testar nya grepp i undervisningen.
-
Arktisk natt för polarforskningen när forskningsdatan går förlorad
2020-04-03
-
Ren energi bör vara hjärtat i stimulansåtgärderna mot corona
2020-03-31
Det är nu som vi ska börja satsa på allvar på alternativa energikällor som sol, vind och vatten säger Internationella energirådet (IEA).
-
Positiva miljöeffekter under corona
2020-03-26
Två forskare om coronakrisen, luften och klimatet.
-
Ser vi spår av is i ett tropiskt hav?
2020-03-24
Tidigare forskning visar att alunskiffern bildades då vi hade ett mycket varmt växthusklimat. Nu kommer nya forskningsrön som visar på motsatsen.
-
Vulkanexperten som talar med stenar
2020-03-20
Stenarna är fönster till värld som inte längre finns, förklarar Valentin Troll i senaste numret av Universitetsläraren.
-
Centrala studie- och karriärvägledningen blir digital
2020-03-20
Från och med 18 mars har Uppsala universitets centrala studie- och karriärvägledning övergått till att möta besökare/studenter digitalt.
-
Tips från experten: Så kommer du igång med distansundervisning
2020-03-20
Felix Ho, PhD, Doc. Excellent lärare har en lång erfarenhet av att arbeta med olika verktyg för distansundervisning. Han delar här med sig av sina bästa tips.
-
Distansundervisning från och med 18 mars
2020-03-17
Uppsala universitet övergår till undervisning online.